Ett rent hem ökar både trivsel och mental hälsa, men alla har inte den “städgen” som ser till att hemmet håller sig rent och fint. Sedan är vissa bra på städa, men känner att de hellre lägger tid på annat. Då kan det vara värt att se över alternativet att anlita en städfirma som bettysstad.se/stockholm/flyttstadning/. Idag behöver det inte kosta skjortan, speciellt inte med rut-avdrag. Möjligheterna att skräddarsy din egen städtjänst är dessutom större än någonsin.

Välj exakt vad du vill ha hjälp med
Många städfirmor idag erbjuder sina kunder möjlighet att nästan helt skräddarsy vad de vill ha hjälp med och hur ofta. Kanske vill du ha ett standardpaket med dammsugning och skurning av golv varannan vecka, men även tvättning av kläder en gång i veckan. Det handlar helt enkelt om vad du känner att du behöver hjälp med.

Du kan också välja att boka storstädning någon gång per månad med fönsterputs, rengöring av mattor och rengöring av eventuell pool. I princip kan man kalla det en flyttstädning, men utan att du behöver flytta. Du får ett skinande rent hem, helt enkelt.

Det vanligaste som nästan alla städfirmor erbjuder är dock en allmän hemstädning. Där ingår alltid dammsugning och skurning av golv, men vad som ytterligare ingår varierar från företag till företag. När du jämför städföretag är det med andra ord viktigt att kolla upp exakt vad som ingår.

RUT-avdrag
Rut-avdrag är något som många tycker verkar krångligt, men det viktigaste att komma ihåg är att det är städföretaget som sköter den praktiska delen nästan till 100 %. Alla städfirmor erbjuder inte rut och det behöver inte nödvändigtvis vara något fel med det, men dubbelkolla att städfirman har bra omdömen för säkerhets skull.

Processen går i stort sett ut på att du säger till företaget att du vill nyttja ditt rut-avdrag. När du får din faktura kommer beloppet på arbetskostnaden endast vara en bråkdel – totalt får 50 % av kostnaden bekostas av rut. Företaget ansöker sedan själva om rut-avdraget till Skatteverket. Om alla villkor är uppfyllda får de sedan betalt av Skatteverket för det resterande beloppet.

Skulle du mot förmodan inte uppfylla de krav som ställs på rut-avdraget kommer företaget skicka en ny faktura till dig istället med den kvarstående kostnaden. På Skatteverkets hemsida kan du läsa om vilka regler som gäller. Det är inte särskilt många eller krångliga regler, men de är viktiga att känna till. Till exempel måste du ha betalat in en viss summa i inkomstskatt under året och får inte anlita en släkting för arbetet. Sedan är det bara arbetskostnaden som du kan få rut på, inte själva materialkostnaderna. Rut kan spara in flera tusenlappar så se till att kolla upp om du har möjlighet att nyttja det.