Bio

Om jag skulle skriva om mig själv i tredje person, som man ibland gör på biosidor, skulle jag skriva något i stil med:

Bio

Nicklas Lundblad arbetar med frågor om framtid, teknik och samhälle. Sedan 2007 är han samhällsrådgivare till Google, och under perioden 2010-2013 arbetade han som samhällspolitisk analyschef vid Googles huvudkvarter i Mountain View, Kalifornien, USA. För närvarande är han samhällspolitisk Europachef på företaget, och ansvarar för allt arbete med samhällskontakter som företaget bedriver i Europa.

Dessförinnan arbetade han som vice VD på Stockholms Handelskammare, där han också byggt upp en verksamhet som kom att kallas Stockholms e-handelskammare. År 2005 var Nicklas med och startade tillsammans med Sofia Nerbrand Magasinet Neo, som VD och medgrundare till bolaget. Dessförinnan arbetade han som forskare för Svenska Institutet för Systemutveckling och spenderade ett år i Kalifornien som stipendiat vid Sveriges Tekniska Attachéer.

Nicklas är adjungerad professor i innovation vid KTH, fil dr i informatik, har en jur kand med en specialisering på IT-rätt och en fil kand i teoretisk filosofi. Han har skrivit tre böcker förutom avhandlingen, och ett fyrtiotal understreckare i Svenska Dagbladet, ett hundratal krönikor i olika tidskrifter och magasin och har startade en av Sveriges första bloggar, år 2001. Han har fått och har haft ett flertal olika utnämningar, förtroendeuppdrag och ledamotskap. Bland dessa kan nämnas, utan någon inbördes ordning:

 • Great Manager Award 2012, Google.
 • Eisenhower fellow 2006.
 • Ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.
 • Ledamot i the e-Europe Advisory group under Vivianne Reding.
 • Medlem i Internationella handelskammarens kommission för IT-frågor.
 • Medlem i svenska regeringens IT-råd.
 • Ordförande för Svenska föreningen för ADB och juridik.
 • Medlem i styrelsen för Institutet för Rättsinformatik.
 • Sommarpratare i P1 2010.
 • Supertalang i Veckans Affärer 2011.
 • Årets IT-person 2009 utsedd av Affärsvärlden och Computer Sweden.
 • International Visitors Program US State Departement 2002.

På fritiden är han med sin familj, läser, tränar kampkonster och spenderar tiden på Vårholma med allt vad det innebär.

 

Be Sociable, Share!

2 Kommentarer.

 1. Just läst SvD UNDER STRECKET: Genombrott för de tankfulla datorerna. Tack! Härlig överblick – och dessutom hoppade en idé direkt in i skallen på huvudpersonen i en bok jag skriver på! Jag styrdes redan på 30-talet in på sciencefiction av Blixt Gordon och på 40-talet av Jules Verne-Magasinet och publicerade 1998 novellen ‘Den gamle och nätet’ om en åldrings sega kamp för att komma in på nätet. Vänliga hälsningar.

 2. Just läst SvD UNDER STRECKET: Genombrott för de tankfulla datorerna. Tack! Härlig överblick – och dessutom hoppade en idé direkt in i skallen på huvudpersonen i en bok jag skriver på! Jag styrdes redan på 30-talet in på sciencefiction av Blixt Gordon och på 40-talet av Jules Verne-Magasinet och publicerade 1998 novellen ‘Den gamle och nätet’ om en åldrings sega kamp för att komma in på nätet. Vänliga hälsningar.

Kommentera gärna!