Vi arbetar oss dumma

Ben Hammersley mosar i den här presentationen fullständigt myterna om öppna kontorslandskap, värdet i att mäta epostsvarstider och andra dumheter som vi ibland lockas ned i i det moderna arbetslivet. Mina favoritobservationer utan någon särskild ordning:

 • Det tar 20 minuter att försätta sig i ett verkligt flowtillstånd där vi kan tänka nya, spännande tankar, skriva, utforska frågor och skapa något nytt. På många arbetsplatser är genomsnittstiden som går mellan de tillfällen då anställda kollar eposten 15 minuter. Dessa arbetsplatser är i stort sett flowfria. Inget tänkande pågår där värt namnet. 
 • 1 timmes sömnbrist per dag leder till samma genomsnittliga sänkning av omdömesförmågan som rattfylla. Ändå hyllar vi den som arbetat hårt en hel vecka och offrat sömnen och ser ned på den som kommer full till jobbet en fredag. Trots att det är exakt samma sak.
 • Öppna kontorslandskap är en blandning av panoptikon och savannen. Chefer sitter på kanterna och bytet – de juniora medarbetarna i mitten. De får bokstavligen inget gjort på grund av sina förhöjda adrenalinnivåer. Det som skulle demokratisera hierarkiserar extremt istället, och får anställda att känna sig utbytbara. I Sverige kostar öppna kontorslandskap kanske så mycket som 2 miljarder per år i produktivitetssänkningar.
 • Tekniken gör att vi mäter fel saker. Antal samtal, epost i inboxen och andra mått på kommunikation, inte på problemlösning eller innovation.
 • De flesta människor har någon gång upplevt fantomvibrationer från en mobiltelefon som inte var där. Några har känt det medan de fortfarande höll i telefonen.
 • Tillgänglighet är detsamma som självvald dumhet.
 • Några av de mest kreativa företagen har gått tillbaka till individuella kontor och sett enorm ökning av kreativiteten och produktiviteten.
 • Att kolla eposten två gånger om dagen höjer produktiviteten dramatiskt.
 • De flesta möten är ett slöseri med tid. No agenda, no attenda.

Jag tror att han har rätt i mycket av detta. Själv skulle jag föredra att arbeta ensam i ett kontor som gick att stänga, utan tvivel. Nu går inte det så jag har olika ställen dit jag smyger iväg och sätter mig. Och jag planerar in ostrukturerad tid i min kalender för att få tid att tänka, läsa och lösa problem. Jag skulle egentligen också vilja planera in veckor där jag bara hämtade in information, samtalade med folk och skrev – eftersom skrivandet är ett sätt att tänka. Jag slår vad om att det skulle ge mig enormt mycket mer än att uppnå inbox zero varje kväll.

 

Be Sociable, Share!

15 Kommentarer.

 1. Du prickar verkligen helt rätt, det är just det här jag känt ett tag och det är bland annat därför jag bestämt mig för att lämna mitt jobb och dra vidare. Det är inte produktivt att stanna i den miljön jag är nu och jag vill göra något annat, behöver skriva, tänka, vara, producera. Fixar inte att vara en av robotarna längre – borde ha dragit för länge sedan men hade inte kraften förrut, för de nya arbetsmiljöerna, inte minst med telefonkonferenser hela tiden och aldrig några möten “ansikte mot ansikte” annat än vid kaffeapparaten, men med massor av avbrott och störningar, de är inte bara oproduktiva, de är också själsdödande. Tack och lov har jag vaknat upp och är på väg nu!

 2. Mycket läsvärt! Mycket av det kontorsarbete som tex bara handlar om att svara på mejl som handlar om att få information eller producera “intresseväckande paketering” av information (tex foldrar, manualer, broschyrer) etc gissar jag kommer att kunna/kan redan automatiseras.

  Då blir det kreativa tänkandet och problemlösningen troligen med nödvändighet mer i fokus i mätningarna.

  Vad är din syn på detta?

 3. Insiktsfullt, är 20 minuter ett slags medelvärde för att uppnå flow ? Email skulle man kunna svara på vägen hem på cykeln med hjälp av Siri, fysisk aktivitet och syre hjälper hjärnan.

 4. Mycket insiktsfullt, har just avnjutit Ben Hammersleys dragning. Vi måste få igång en konstruktiv debatt om vår arbetskultur, den släpar ju enormt efter och är inte alls i synk med dagens internet-samhälle. Jag var med i en studie som IVA gjorde om detta redan 2008 där jag skrev om behovet av nya, mycket flexiblare arbetsmodeller och myntade begreppen “Time shift” och “Location shift”. http://alfabravo.com/articles-visions/arbetslivet-i-sverige-ar-2015/

  Tipsar även om denna färska NY Times artikel
  http://www.nytimes.com/2013/02/10/opinion/sunday/relax-youll-be-more-productive.html?pagewanted=1&_r=0

 5. Ett mycket välskrivet och bra inlägg, läst 2 ggr samt lyssnat på radioprogrammet och känner igen så mkt av detta. Strävar dagligen för att bibehålla en balans och uppmuntras av din text och att detta lyfts. Förhoppningsvist kan allt fler bli medvetna om detta och acceptera att vissa av oss sätter gränser just för att må bättre ;-)

 6. Pingback: #28/100 – “Vi arbetar oss dumma” | Sharing, Caring and reflecting

 7. Pingback: En hyllning till öppna landskap. #blogg100 « Issadissa’s Blog

 8. Pingback: En sönderhackad arbetsdag är en dålig arbetsdag

 9. Pingback: Att skriva är att tänka. #blogg100 | Issadissa's Blog

Kommentera gärna!